Изчерпан Картофи Агата ( Agata ) от производител Agrico

Семена за Картофи Агата ( Agata ) от секция Ранни картофи

Агата е много ранен сорт картофи. Образува клубени с продълговато овална форма, много плитки очи, с жълт цвят на кожицата и на месото. Те са с ниско съдържание на сухо вещество. Клубените по размер са средно големи, a броя им в едно гнездо е голям. Образува растение с нисък хабитус със зелени до светло зелени листа и бели цветове. Изключително гладката кожица, привлекателният външен вид и плитко разположените очи правят този сорт много подходящ за пакетиране. Кожицата на Агата е здрава и устойчива на натъртване. Отглежда се в районите подходящи за ранно производство в страната и е пригоден за всички почвени типове. Агата не е подходящ сорт за производство в много високия пояс. Трябва да се засажда при затопляне на почвата над 10° С.

ОТГЛЕЖДАНЕ: Рътенето на  Агата не е задължително. Ако е допуснато прорастване, то отстраняването на кълновете повече от веднъж, може да се отрази негативно на залагане броя на клубените. Препоръчва се засаждането да се извърши на 32 – 35 см вътрередово разстояние за материал с размери 35/55мм, защото сорта образува голям брой клубени, за които е необходимо осигуряване на по-голяма хранителна площ.

ТОРЕНЕ: Съобразявайки се с големия брой клубени, които Агатата образува е необходимо подсигуряване с по-високи дози хранителни елементи от стандарта, с което ще се получи по изравнен във фракционно отношение добив.

СКЛАДИРАНЕ: Въпреки, че е ранен сорт, Агата може да се съхранява за дълъг период при 3 – 4°С в бокспалети без да се нарушат отличните и вкусови качества.

 Устойчивост:

''Y''- вирози

много добра

Листно завиване

средна

Нематода

устойчив /Ro 1,4/

Рак

устойчив

Краста

слаба

Фузариум

добра

Ервиния

средна

Мана по храста 

средна

Мана по клубените

много добра

Зенкор

много добра

 

Вижте оптималните и минимални температури за поникване на някой култури.

Картофи Агата ( Agata )

  • 55.00лв
  • Наличност: Изчерпан

Опции

За количества правим отстъпки,моля свържете се с нас