Семена за пипер – съвети за сеене

Пиперът е растение, типично за Северна и Южна Америка. Обича топлия климат и топлата почва. Познат е в невъобразимо количество от размери, вкусове и предназначение – сладки чушки, чили, камби и всичко между тях.

Избор на почва

Преди да започнете със сеенето, трябва да решите къде и как да посеете пипера: дали искате да ползвате парник или да го садите на открито. Парникът ще Ви отнеме повече време, но реколтата ще е по-богата. Ако изберете традиционния начин, намерете място, което се огрява от слънцето между 5 и 8 часа – толкова са необходими на пипера. Лятно време пиперът лесно може да се разболее от твърдо яркото слънце, така че бъдете предпазливи.

Семена за пипер - съвети за сеене

Избор на семена

Това изцяло зависи от Вашите предпочитания. Но ако желаете да садите сладък и лют пипер заедно, не го сейте в близост, тъй като пиперът ще се опраши един друг и сладките чушки ще лютят, а лютите – няма да са онова, което очаквате.

*Зелен пипер – идеален за пълнени чушки с кайма и ориз.

*Червен пипер – най-популярен вид и подходящ за салати и лютеница.

*Чили – сърцето на азиатската и мексиканската кухня.

*Камби – никоя туршия не може без тях.

*Чорбаджийска чушка – подходяща замяна на чилито и камбите, ако ги добавите към туршията.

Посяване

Един модерен начин за сеене на пипер е да вземете пластмасов контейнер с капак и да го напълните с малки чашки. Използвайте стартов тор. След това сложете по едно семенце от избрания от Вас пипер и с помощта на клечка за зъби го бутнете на сантиметър дълбочина в почвата. Притиснете леко пръстта, за да се отървете от излишния въздух и полейте чашките. След това сложете капака върху контейнера, без да го притискате или затваряте плътно. Оставете контейнера на светлина и след седмица семената вече трябва да се покълнали. Тогава можете да пресеете разсада в саксия или в по-голям контейнер.