Изчерпан

YaraLiva TROPICOTE е гранулиран калциев нитрат за почвено приложение. При приложение не причинява пригори по растенията, затова е много подходящ за  подхранване на пшеницата, рапицата, царевицата, картофите и други култури, както в ранните, така и в по-късните фази от тяхното развитие. Осигурява здравословно развитие и растеж на всички култури независимо от технологията на производство. Важен е за доброто развитие на корена, изграждането на клетъчните стени и за здравината на тъканите на растенията.

Съдържание:

Общ азот (N) - 15.5 % Нитратен азот - 14.4 % Амониев азот - 1.1 % 
        Калций (CaO) - 26.3 %

"Лива" на норвежки означава "живот" и това съвсем не е случайно. YaraLiva TROPICOTE е азотно-калциев тор, който ни помага да произведем качествена земеделска продукция, задоволяваща изискванията дори и на най-взискателните земеделци и потребители. YaraLiva TROPICOTE оптимизира разходите за земеделското производство, защото събира в себе си много ползи и възможности. YaraLiva TROPICOTE съдържа бързо действащ нитратен азот и калций. В комбинация тези два хранителни елемента подобряват развитието на културите и повишават добива. YaraLiva TROPICOTE е най-доброто решение за торене на кисели почви, но калцият има и още много други полезни функции:

- Торенето с YaraLiva TROPICOTE подобрява значително резултатите при отглеждане на култури страдащи от засушаване. Растенията видимо по-добре усвояват и задържат влагата, запазват тургора си, имат по-добре функциониращи устица. Водата се усвоява и използва, почти два пъти по-ефективно от земеделските култури, в сравнение с растения, които не са торени с YaraLiva TROPICOTE. Правилното приложение на YaraLiva TROPICOTE подобрява храненето на растенията, фотосинтезата и образуването на протеини и захари. Торенето на пшеницата, царевицата, соргото, рапицата и слънчогледа с YaraLiva TROPICOTEувеличава количеството и качеството на добива. Това е особено важно в периоди на засушаване.

- Подобрява здравословният статус на културата, подобрява устойчивостта на стрес, засушаване преовлажняване, ниски и високи температури, болести и неприятели. Намалява чувствителността на земеделските култури към бича почвени патогени и нематоди, които са се натрупали през годините на много ограничен сеитбооборот. Намалява нападението на растенията от бактериози, фузариум и плазмодиофора брасице.

- Калцият структурира почвата и ремонтира повредени почви, каквито са излужените, засолените почви, разпрашените, вкислените и преовлажнените.

- Лекува и профилактира недостига на калций при земеделските култури. Недостига на калций води до слънчеви пригори, некрози, върхово гниене, горчиви петна, почерняване на корените, сухо гниене, черни петна, кухи стъбла, напукване на стъблата, плодовете, корените, загиване на растежните точки, вджуджаване, напетнявания, мокри петна и други повреди.

- Калцият е нужен за деленето и удължаването на клетките, за изграждането на клетъчните стени, за усвояването и метаболизма на нитратите, за активността на ензимите и за метаболизма на скорбялата.

- Калцият е нужен за доброто качество, съхраняемост и транспортабилност на земеделската продукция (цветя, клубени, кореноплоди, плодове, зеленчуци, сладка царевица и други).

Пътят на калцият е бавен, затова е важно да го осигуряваме в необходимите количества и в правилните моменти от развитието на растенията. Транспирацията в плодовете е много по-слаба от тази в листата.

YaraLiva TROPICOTE е най-подходящият тор за торене на кисели почви, защото е единственият минерален тор, който коригира почвената реакция. Голяма част от почвите в България са генетично кисели или вторично вкислени. Няма други видими признаци за вкисляването на почвата освен падането на добива. Този спад може да бъде драматичен при някой култури. При засилване на вкисляването някой хранителни елементи, може да станат трудно достъпни за растенията, а други да бъдат освободени в такава степен, че да станат токсични за растенията.

Негативни процеси в киселите почви:

- По-слаба дейност на почвените микроорганизми, от тук по-слабо рециклиране на хранителните вещества (минерализиране на растителните остатъци), по-слабо усвояване на почвеният азот.

- Фосфорът в почвата става по-трудно достъпен за растенията.

- Недостиг и хлорози от недобро усвояване на калцият, магнезият, азота и молибдена.

- Корените на растенията не се развиват пълноценно, това води до по-голяма чувствителност на засушаване, преовлажняване, уплътняване на почвите, почвени болести и неприятели, възможно е полягане и прекършване на растенията.

- Освобождава се алуминий, който е токсичен за растенията, микроорганизмите в почвата, животните и хората.

- Манганът, който иначе е желан хранителен елемент, може да достигне токсични нива.

- Усвояването на кадмий от растенията се засилва, кадмият е токсичен за растенията, животните и хората.

YaraLiva TROPICOTE е гранулиран калциев нитрат за почвено приложение - машинно и на ръка. Качествената му гранула позволява равномерно и хомогенно разпръскване на голямо разстояние. Специалната бързоразтворима гранула гарантира бързото усвояване на хранителните елементи. 

YaraLiva TROPICOTE подобрява качеството и съхраняемостта на продукцията. Повишава устойчивостта на болести и вредители. Подходящ при борба с върховото гниене, периферната некроза и горчивите петна по плодовете. Засилва интензивността на оцветяването.

*Препоръчителни норми за торене с YaraLiva TROPICOTE:

Царевица неполивна - 20-40 кг/дка

Царевица поливна - 30-50 кг/дка

Пшеница - 20-40 кг/дка

Ориз - 20-40 кг/дка

Рапица - 20-50 кг/дка

Влакнодайни култури - коноп, памук и лен - 20-40 кг/дка

Картофи - 20-50 кг/дка

Тютюн - 20-40 кг/дка

Ябълки и круши - 20-40 кг/дка

Кайсии, праскови и сливи - 20-40 кг/дка

Лозя десертни - 20-40 кг/дка

Лозя винени - 20-30 кг/дка

Домати и пипер полско производство - 20-40 кг/дка

Домати, пипер и краставици оранжерийно производство - 20-50 кг/дка

Ягоди и малини - 20-40 кг/дка

Зелеви култури - зеле, карфиол, броколи - 20-40 кг/дка

Етерично-маслени култури - роза, лавандула, маточина - 20-40 кг/дка

Подправки и листни зеленчуци - спанак, салати, магданоз и други - 20-30 кг/дка

Слънчоглед - 15-25 кг/дка

Краставици - 20-40 кг/дка

Напишете мнение

Моля впишете се или се регистрирайте, за да напишете мнение

Вижте оптималните и минимални температури за поникване на някой култури.

ЯраЛива Тропикот

  • 0.00лв
  • Наличност: Изчерпан

Опции

За количества правим отстъпки,моля свържете се с нас