Семена за домати – Генко Енчев

Семена за домати

 

Доматът е преминал дълъг път, преди да стане част от нашата култура и да навлезе в традиционната кухня. Родното място на доматите е Южна Америка, а откривателите им били испанците. Когато за пръв път доматът бил пренесен в Европа, той бил дребен, жълт на цвят и се смятал за отровен. Няколко десетилетия по-късно обаче той навлиза в италианската кухня и се сдобива със световно величие – пици, спагети и сосове. Червеният цвят обаче доматът получава едва в средата на 20 век, когато е открит фенотип „у“, който е отговорен за днешния му облик.

 

Култивирани семена и хибриди

За да изберете семена по Ваш вкус, нужно е да знаете за разликата между култивираните и хибридните варианти. Ако купувате от магазин, най-вероятно е да попаднете на хибрид. Тези изкуствено добити семена не говорят и нямат собствен разум, нито биха могли да Ви навредят по някакъв начин. Хибридните семена са добити от два различни вида домати, които в живата природа не могат да се кръстосат. Обикновено при хибридите се взима най-доброто от двата вида, но никой не може да каже с точност какъв ще е плодът, т.е. дали ще е точно копие на своите „родители“ или на картинката на опаковката.

Култивираните семена за домати се откриват по-трудно, но пък те имат по-голямо разнообразие – розови, лилави, жълти домати. Отрицателни черти на култивираните култури са, че за разлика от хибридите, боледуват по-често, не растат на толкова голяма височина и не дават толкова богата продукция.

Как да сеем?

Изберете дата, в която искате да посадите доматите, и шест седмици по-рано посейте семената. Ще са Ви нужни контейнер с малки разделения или пластмасови чашки, които трябва да напълните със стартов тор. Не използвайте тор от градината – тя е бедна на хранителни вещества. Когато сложите торта в чашките, притиснете я леко, направете по две дупки и поставете по едно-две семенца. Сложете още малко тор и полейте с вода. Оставете разсада на слънце и поливайте през два-три дни.