Изчерпан Картофи Агрия ( Agria ) от производител Agrico

Семена за Картофи Агрия ( Agria ) от секция Късни картофи

Картофи изпращаме само ,ако са предварително платени с паричен превод през Еконт или банково плащане след издадена банкова фактура.

Агрия е сорт картофи, който е познат много отдавна в България. Той е в средно късната група. Клубените са с продълговато овална форма, с жълт цвят на кожицата и тъмножълт цвят на месото. Дава доста едри клубени, които са сравнително малко на брой в гнездо. Агрия образува относително малък брой стъбла от един клубен. Поради малкия брой стъбла и малкия брой на клубените от едно растение се препоръчва засаждането да е на нормални или дори по-малки разстояния вътре в реда, но едрите клубени изискват направата на по-високи и по-широки тирове. Клубените са с високо съдържание на сухо вещество и отлични вкусови качества. При пържене месото не потъмнява. Този сорт е един от най-добрите и най-подходящите за бланширани картофи /помфри/, чипс и за кухненски цели.Сортът не е чувствителен на вътрешни натъртвания и механични увреждания. Агрия има дълъг период на покой, като това позволява да се държи на склад много продължително време. Това е сорт на по-хладния климат и за това се препоръчва да се отглежда на по-голяма надморска височина. Има склонност да развива 1-2 кълна, но при добро рътене се преодолява.

ОТГЛЕЖДАНЕ: При семе Агрия, рътенето или темперирането е необходимо за достигане на добър брой клубени. Разстоянието между растенията при фракция 35/55 мм е около 32 см (40000 растения на хектар) за чипс и 27 см (50000 растения на хектар) за прясна консумация. Агрия е възприемчива на обикновена краста затова се препоръчва поливане при отглеждане върху леки почви. Препоръчва се направата на хубави тирове за да се избегне позеленяването на клубените. Сортът има слабо първоначално развитие на листата, но през сезона развитието им е добро и образува здрави листа. Агрия е възприемчива на натъртване при прибиране, ако клубените не са с добра зрялост. Премахвайте клубена майка при прибирането.

 ТОРЕНЕ: Препоръката е за по малко Азот от нормалното, за да се получи по-високо съдържание на сухо вещество. Подхранване по време на вегетация може да повлияе положително на броя на клубените. Агрия не реагира добре на органично торене.

СКЛАДИРАНЕ: След изваждането най-важно е клубените да се складират сухи. Могат да се използват инхибитори на покълването ако продукта е сух и без наранявания. Агрия има дълъг период на покой и може да се складира дълго при 6о С.

Устойчивост:

"Y" вирус

висока

Листно завиване

средна

Нематода

устойчив /Ro1, 4/

Рак

устойчив /Fysio 1/

Краста

средна

Фузариум

добра

Ервиния

слабо възприемчив

Мана по храста

висока

Мана по клубените

добра

Зенкор

добра

 

Напишете мнение

Моля впишете се или се регистрирайте, за да напишете мнение

Вижте оптималните и минимални температури за поникване на някой култури.

Картофи Агрия ( Agria )

  • 70.00лв
  • Наличност: Изчерпан

Опции

За количества правим отстъпки,моля свържете се с нас